Tuesday, 27 December 2011

Canangium

Assalamualaikum..rasanya baru 4 hari lepas zirah update n3 baru...hihihi..tiba-tiba zirah rasa mcm nak post n3 baru...mesti ramai tertanya apakah maksud tajuk nie....canangium nie maksud dy ialah nama sainstifik bunga untuk bunga kenanga...rasanye betul kot..tu pon menurut akak-akak yang berada di floor nie...dekar floor nie la zirah dah belajar banyak sangat walaupun baru berada dekat floor nie selama 3 bulan lebih..tapi zirah dah rasa macam zirah dah berada dekat floor nie sangat lama..masa dekat matrik zirah x pernah rasa perasaan ini.. bukan perasaan benci tau..hihihi..nie perasaan kasih sayang dan merasakan seperti keluarga..setiap orang dekat floor nie saling melengkapi antara satu sama lain..x kira usia..kami saling mengenali..

kalau zirah balik rumah,zirah sangat2 merindui orang-orang di floor nie...bayangkanlah berapa banyak aktiviti kolej yang kami lakukan dari masa ke semasa bersama...masa awal-awal masuk floor nie memang kekok sikit sebab terasa asing...kan sebelum nie masa dekat matrik bila first time masuk matrik,semua masuk sekali..so kenal orang pon masa first time..kat sini kan ada senior..huhuhu..first masuk sini memang takut..macam cakap tadi senior..minggu suai kenal dengan senior nie la menjadi pengalaman paling bermakna..masa ini lah ukhwah antara kami terjalin secara perlahan-lahan..pelbagai cabaran dilalui.ada kisah duka dan ada kisah suka..secara keseluruhannya,minggu suai kenal nie sangat bermakna dan penting..tanpa minggu suai kenal nie,jalinan kekeluargaan antara kami semua x akan terjalin..itu yg kami belajar masa minggu suai kenal "Here Is Begin".

dekat floor nie kami semua belajar erti kehidupan...erti seorang pelajar universiti...kami selalu dibantu bila ada masalah..segala kisah suka dan duka dikongsi bersama..semua orang di floor nie pasti akan merindui ahli-ahli floor nie bila keluar nanti..semua orang di sini sangat sporting dan happening..seriusly zirah sangat3 sayangkan semua orang yang ada dekat floor nie..zirah juga dapat belajar pengalaman baru..bila zirah rindukan family dekat rumah,memanglah zirah call tapi bila bersama semua ahli dekat floor nie segala kerinduan terubat la sikit.. zirah sebelum nie belum pernah bawa scooter walaupun dekat penang,tapi dekat sini zirah dah mencuba..tapi rasa kekok sikit sbb sebelum nie zirah bawa motor yg ada gear tu..hihi..tu pon akak floor punya motor.. apabila kami ditimba masalah,kami akan selesaikan secara berbincang..setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya.. tu yang zirah sayangkan semua ahli floor nie..



nie lambang yang mewakili floor kami






nie adalah design button utk ahli floor..


Friday, 23 December 2011

CoMA '11

dah lama zirah dah x update blog nie....hahaha...seriusly kebelakangan nie zirah busy sgt2 smpai nak update blog pon x sempat...hihihi..ari nie bru zirah ada masa...back to the topic,CoMA nie berlaku minggu lepas ari ahad bersamaan 18/12/2011...event agak besar utk kolej sbb event nie berkaitan dengan pencapaian akademik pelajar-pelajar dekat kolej...sekretariat zirah kena handle event nie...walaupun sekretariat zirah join nie ramai junior tp kami mampu lakukan tanpa sebarang masalah pada hari kejadian...nie banner event tu....



ok,tu banner event yg telah berlangsung ahad lepas...banner nie kawan zirah yang buat...credit untuk kawan zirah tu...satu banner yang lain daripada yang lain dari sebelum nie...menarik bila tengok banner nie dah siap dan dipamerkan dekat pintu masuk kolej..hihihi..rasa bangga la pulak masa tu...tp terima kasih untuk kawan zirah tu....sepanjang beberapa bulan sebelum event nie berlaku,kami selalu adakan meeting..seriusly masa meeting nie la yang zirah kurang gemari...progress biro akan selalu ditanya oleh pengarah dan naib pengerusi sekretariat..huhuhu..tapi apa nak buat dah memang tanggungjawab yang diamanahkan,jadi kena jalankan tugas tersebut..bermakna progress setiap minggu mesti dilaporkan..dari design banner sehingga ke design pamplet... seriusly semua nie makan masa yang agak lama sebab tarikh selalu berubah...sampaikan yang final nie 18/12/2011..

pada hari kejadian,semua orang terpaksa buat macam-macam tugas daripada yang dirancang sebelum nie.. apa nak buat kekurangan ahlila katakan..semua orang jadi multitask person...serba boleh masa hari kejadian tu..yang zirah jangan nak kata la..dari jadi ketua biro publisiti jadi runner persembahan dengan runner stage... serius penat...tenaga pada hari tu memang x ada...sepanjang minggu lepas zirah selalu tidur lambat sebab banyak keje yang nak kena buat...seperti yang dirancang,event nie habis tepat pada masanya..semua orang jalankan tugas masing-masing dengan dedikasi giler2...sampaikan semua senior sekretariat bangga dengan kami semua..hinggakan ramai yang demam lepas event tu...dedikasi punya pasal la katakan...hihihi...owh terlupa pulak,masa event nie berjalan,kami juga sediakan muzikal teater daripada 4 gabungan.. gabungan floor zirah menang tempat pertama...nie video masa rehesal teater ari tu..


video
















gabungan nie berjaya merangkul tempat pertama dalam pertandingan muzikal teater pada malam nie...semua gambar sepanjang event tu berlangsung




Wednesday, 7 December 2011

Petra Jordan dalam Nur Kasih The Movie

Setelah sekian lama filem ni ditayangkan,zirah terfikir nak post pasal petra..lokasi lakonan nur kasih the movie..heheheh...zirah juga duk perhatikan pemandangan indah sepanjang filem ni di tayangkan. Dan antara yang paling aku rasa terkesima, cantiknya ciptaan-Mu Ya Allah adalah scene di mana Nur Amina jejalan dengan Adam kat Jordan. Dekat area-area batu-batu tu. Dan nama tempat itu adalah

PETRA JORDAN
(disebabkan zirah tak tau, maka kita tanya encik Google)

Ok scene tempat tu mula bila Nur Amina tu jejalan naik unta dengan Adam. Diorang lalu kat kawasan celah-celah batu. Zirah rasa dekat trailer pon ada tunjuk sikit. Nama laluan tu yang menjadi entrance untuk Perta Jordan ialah

al-Siq
(google jugak)



Kemudian dah naik unta tu, sampailah mereka ke entrance iaitu senibina yang mengkagumkan itu. Oh zirah google lagi, namanya..

Al-Khazneh
(The Treasury)







Pastu-pastu ada scene Nur Amina tu belek-belek kat ukiran batu yang berlingkar-lingkar dalam Al-Khazneh ni I guess. Tapi tak tau pulak nama dia ape. Maybe colorful rock



SUBHANALLAH

Indahnya ciptaan-Mu Ya Allah



Dan menurut keterangan kakak wikipedia. Petra Jordan tu tersenarai antara 6 Keajaiban Dunia.

Sebagai seorang yang mencintai seni bina (dulu teringin nak jadi arkitek tapi x beberapa terer nak melukis), dengan ini zirah tetiba nak pergi Jordan. Ok mula-mula nak pegi Dubai, pastu nak pergi Jordan.

**********

Sekian entry berkongsi pengetahuan. At least kalau orang sebut Petra Jordan tu, zirah dapat la imagine apekah benda tu. Makanan ke? Nama pakaian kat Jordan ke? Oh rupanya tempat yang ada ukiran batu-batu rupanya. Sekarang baru tau.

Yang pasti, Petra Jordan itu tak de kaitan dengan Raja Petra. Sekian

Kamus hari ini : Petra (greek words) bermaksud Batu

Kesan Memakan Kepak Ayam Kepada Wanita



Kisah Benar “Bahaya Kepak Ayam Pada Wanita”

Pertumbuhan sista(cyst) dalaman. Elakkan daripada memakan kepak ayam (chicken wing) dengan kerap terutamanya kaum wanita.

Kisah Benar, Seorang rakan baru-baru ini mempunyai ketumbuhan dalam rahim, dan dia menjalani pembedahan untuk membuang sista tersebut. Sista yang dikeluarkan adalah dipenuhi dengan darah yang berwarna gelap.

Dia menyangka bahawa dia akan pulih selepas pembedahan tetapi jangkaannya salah. Ketumbuhan berlaku hanya beberapa bulan kemudian. Beliau bergegas turun ke pakar sakit puan itu untuk bertanyakan masalahnya. Semasa rundingan, doktor bertanya soalan yang memeranjatkan beliau.

Doktor bertanyakan adakah dia adalah seorang pengguna yang kerap memakan kepak ayam dan dia menjawab ya, tertanya-tanya tentang bagaimana, dia tahu tabiat makannya. Sebenarnya pada hari ini ayam disuntik dengan steroid untuk mempercepatkan pertumbuhan mereka supaya keperluan masyarakat ini dapat dipenuhi. Keperluan ini adalah tidak lain daripada keperluan untuk makanan.

Ayam-ayam yang disuntik dengan steroid biasanya disuntik di leher atau kepak. Ini disebabkan di tempat-tempat ini bahawa kepekatan tertinggi steroid wujud. Steroid ini telah menyebabkan kesan ke atas badan kerana ia mempercepatkan pertumbuhan.

Ia mempunyai kesan yang lebih berbahaya dalam kehadiran hormon wanita, ini membawa kepada wanita yang lebih cenderung untuk pertumbuhan sista yang di dalam rahim. Oleh itu, saya menasihati orang di luar sana untuk melihat diet mereka dan juga mengurangkan kekerapan mereka memakan kepak ayam.

Monday, 28 November 2011

8 Tips Mengelakkan Penangguhan

Masalah bertangguh atau dalam Bahasa Inggerisnya 'procastination' merupakan satu ancaman kronik bagi ramai umat Islam di Malaysia mahupun seluruh dunia.

Oleh kerana terbiasa dengan sikap bertangguh, sesuatu matlamat atau tujuan itu sukar untuk direalisasikan dengan sempurna dan cemerlang.
Tips untuk mengatasi masalah ini.
Pengurusan Masa: 8 Tips Mengelakkan Penangguhan

1. Kenal pasti sebab penangguhan sesuatu tugasan
Tanya kepada diri anda, adakah anda takut akan gagal dalam tugasan tersebut? Ataupun, anda seorang yang mementingkan kesempurnaan yang hanya akan memulakan kerja setelah semuanya selesai? Ataupun anda seorang yang mudah terganggu dan tidak fokus dalam melangsaikan sesuatu tugasan?

2. Kenal pasti tugasan anda dan bahagikannya kepada tugasan yang lebih kecil
Satu tips motivasi pernah dikongsikan, untuk makan seeokor gajah, caranya adalah dengan memotong daging gajah itu kepada ketulan kecil daging.

3. Letakkan tarikh akhir untuk tugasan anda
Cuba berikan tarikh dan masa untuk sesebuah tugasan. Contohnya, anda meletakkan matlamat untuk menghabiskan membaca sebuah buku dalam masa 1 minggu.

4. Bekerja dalam blok masa yang kecil tetapi kerap daripada bekerja dalam satu blok yang mengambil masa yang panjang
Contohnya apabila belajar, rehatlah sebentar selama 10 minit untuk setiap 1 jam atau 30 minit setelah belajar selama 2 jam.

5. Mulakan dengan tugasan yang mudah dulu
Ini bertujuan untuk memberi momentum kepada anda untuk bergerak. Hal lain seterusnya akan menjadi mudah kerana momentum yang sedia ada.

6. Mulakan dengan tugasan yang anda rasa sukar
Ini bercanggah dengan tips 6. Manfaat tips ini adalah untuk memberikan psikologi kelegaan kepada anda. Selepas anda berjaya menyelesaikan sesuatu tugasan yang sukar, anda akan merasa sangat selesa kerana merasakan sebuah beban telah berjaya dialih. Tips ini memberi kepuasan kepada diri.

7. Memberitahu orang lain tentang tugasan anda
Contohnya, anda memberitahu kepada orang lain bahawa anda akan menyiapkan sesuatu tugasan dalam tempoh yang ditetapkan. Ini akan menimbulkan rasa tanggungjawab di dalam diri anda untuk melunaskan tugasan tersebut.

8. Elakkan berada di tempat yang mampu mengganggu anda
Contohnya anda boleh memilih untuk belajar di perpustakaan atau tempat lain yang lebih sunyi jika anda bimbang anda akan leka dengan internet.

Sunday, 27 November 2011

Kerja Amal

Assalamualaikum....sorry sebab zirah dah lama tak update blog nie...buat masa nie zirah sangat-sangat busy dengan assignment minggu depan pulak test...dengan program kolej yang sangat banyak...hari nie zirah dapat cari masa untuk update blog nie...hehehe...dalam kepala zirah ada macam-macam nak cerita...tapi yang paling diingati ialah pasal kerja amal yang zirah join semalam...memang satu pengalaman yang menarik untuk zirah..sebab nie satu pengalaman baru untuk zirah...sebelum-sebelum nie zirah belum pernah join aktiviti-aktiviti kebajikan macam nie..aktiviti kebajikan yang zirah join nie dibawah sekretariat 2K iaitu sekretariat kebajikan & keselamatan..program nie diberi nama Lawatan ke Rumah Warga Emas,Al-Ikhas,Puchong...rasanye rumah nie pernah masuk tv banyak kali...ramai artis pernah datang situ...bila zirah dan kawan-kawan tahu ada program nie,kami pon cepat-cepat join sebab x nak lepaskan peluang..

banyak halangan yang terpaksa ahli jawatankuasa program nie lalui...dengan kerenah bhep,kekangan waktu lagi...walaupun pelbagai halangan yang dilalui oleh ahli-ahli jawatankuasa akhirnye mereka berjaya merealisasikan program ini sehingga menjadi kenyataan...prgoram nie bermula pukul 2.00 petang semalam...
kami berkumpul di Dataran Melur pukul 1.30 tghari...kekuataan kami hanyalah seramai 40 orang...hehehe..
kira ramai jugak tu...kami bertolak ke rumah tersebut setelah selesai mengangkat barang...hehehe....setelah tiba disanakami diberi sedikit taklimat berkaitan rumah tersebut dan aktiviti yang kami akan jalankan...x banyak aktiviti yang kami dapat jalankan sebab kekangan masa..yang kami hanya mampu lakukan masa tu ialah mengecat rumah tersebut & mengemas pakaian yang sudah kering....hehehe..kami dibahagikan kepada 2 kumpulan...ada yang mengecat rumah,ada yang melipat pakaian dan ada yang meramah mesra dengan warga emas di rumah tersebut...sekitar pukul 5.30 petang kami bertolak pulang ke kolej...yang paling bermakna ramai ahli floor Canangium join aktiviti nie...hehehe...aktiviti nie dapat mengeratkan silaturahim antara kami semua..

gambar ketika di rumah tersebut













Saturday, 19 November 2011

Mines

Assalamualaikum...zirah minta maaf sangat2 sebab lambat post n3 yang baru...sekarang nie zirah sangat2 busy dengan macam-macam assignment,aktiviti dekakt kolej dan macam-macam lagi la...dah memang jadi lumrah seorang student...busy je memanjang...hehehe...n3 nie memang zirah nak masukkan tapi sebab terlalu busy sampai nak update blog pon x sempat...

ziran dengan kawan-kawan @ floormates keluar g Mines ari tu sebab nak beli barang...kalau x silap zirah minggu lepas kot yang zirah keluar dengan floormates pergi Mines..seperti biasa la kalau sampai dekat shopping mall pagi tu...perkara wajib bagi seseorang remaja ialah posing dekat 'spot' yang menarik dan tangkap gambar..hehehe..dah macam kewajipan bagi kami...pastu handphone pon penuh memory...almaklum la memory penuh dengan gambar dan lagu-lagu sahaja..hehehe

lepas misi menangkap gambar,kami berjalan-jalan keseluruh mines tu untuk mencari barang keperluan yang kami mahukan...dari peralatan kecik sehinggalah ke peralatan besar...dari touchlight hingga la baju hujan.. ada yang beli barang-barang nie untuk kegunaan masa kem rekreasi.zirah hanya cari jam baru..lepas tu kami menjalankan misi untuk bermain boling..tapi nasib kami amat malaing hari tu sebab tempat boling tersebut ditempah untuk kegunaan pertandingan boling antara kolej...yang paling zirah hairan tu ialah pertandingan tu anjuran Universiti Putra Malaysia sendiri...

apakan daya,kami terpaksa la cara aktiviti lain masa tu...huhuhu..masa tu,zirah sempat lagi survey handphone baru almaklum la handphone zirah menunggu masa untuk menyelam dalam air..ada la sebuah handphone nie berkenan di hati..tapi masih mencari masa yang sesuai untuk beli handphone tu..masih sabar menunggu... kebetulan kami lalu dihadapan panggunag wayang..idea terlintas dalam kepala apa lagi..tengok wayang la.. hehehe..hari weekend harga tiket mahal la..seorang RM13...apa nak buat,tengok saja la...Cerita apa??? mesti la cerita pasal ikan jerung Shark 3D...mampus macam lawak je cerita tu...banyak unsur-unsur lucah...memang hari tu,panggung wayang penuh..tempat duduk kami semua masa tu,line kedua dari depan.. terpaksa la dongak ke atas sedikit...lenguh leher keje pandang atas...huhuhu

apa-apa pon,weekend hari tu hari paling best dan happening...hehehehe..walaupon duit terpaksa dikeluarkan tapi x banyak la yang diambilnya..hehehe...banyak aktiviti yang kami buat dekat mines ari tu..

Friday, 11 November 2011

SeSa 2011

Assalamualaikum...SeSa???mesti ramai yang tertanya-tanya apa tu SeSa..SeSa tu makksud dia Minggu Semarakan Salsiah..Sekretariat Kerohanian yang anjurankan..sekretariat nie macam kelab-kelab yang besar dalam setiap kolej..Sesiapa yang pernah duduk kolej paling utama Kolej Tun Dr. Ismail,mesti dia tahu dan mempunyai sekurang-kurangnye satu sekretariat...Minggu SeSa nie setiap floor dipecahkan kepada 4 gabungan..setiap gabungan diberi nama contnohya Mina,Safa,Arafah dan akhir sekali Marwah..Setiap kumpulan terdiri daripada 4 floor berlainan blok..floor zirah diletakan dibawah gabungan Marwah yang terdiri daripada floor Second Mawar,Ground Melur,First Kenangan dan Top Melati kalau x silap zirah la...tah zirah sedikit lupa...hehehe..Pelbagai aktiviti yang yang diadakan sejak hari Selasa lagi..Setiap gabungan mesti menghantar wakil untuk menyertai pertandingan yang diadakan..Setiap pertandingan akan diberi markah untuk setiap gabungan tidak kira kalah atau menang..Antara aktiviti yang dilakukan ialah kuliah 3 minit,hafazan, pertandingan menjawab kuiz @ snake n ladder,nasyid,pertandingan video pendek..setakat nie semua pertandingan nie telah selesai dijalankan kecuali kuliah 3 minit.. kita lihat markah yang dperolehi oleh setiap gabungan


semalam adalah hari yang paling mengejutkan zirah..mana taknye video gabungan kami hasilkan mendapat tempat pertama...pertama kali buat gabungan kami mendapat tempat pertama...hehehe

nie video yang kami hasilkan sempena pertandingan video pendek

video


video nie hasil idea dari kami bertiga dan dibantu oleh floormates yang berdedikasi dan tersayang...hehehe

cukuplan untuk n3 kali nie..nanti zirah update n3 nie bila SeSa dah selesai


Wednesday, 9 November 2011

Keajaiban Al-Qur'an: Sungai di dalam Laut

Maha Suci Allah yang Maha Menciptakan
Sungai dalam Laut 


Mudah-mudahan fenomena alam ini makin menambah keimanan kita, dan menjadikan kita terus bersyukur kepada Allah yang telah memberi jalan kepada kita untuk belajar dan mengamalkan ayat-ayatNYA.



“Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan) ; yang ini tawar lagi segar dan yang lain asin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi.” (Q.S Al Furqan:53)


Jika Anda termasuk orang yang gemar menonton rancangan TV `Discovery’ pasti kenal Mr.Jacques Yves Costeau , ia seorang ahli oceanografer dan ahli selam terkemuka dari Perancis. Orang tua yang berambut putih ini sepanjang hidupnya menyelam ke perbagai dasar samudera di seantero dunia dan membuat filem dokumentari tentang keindahan alam dasar laut untuk ditonton di seluruh dunia.


Pada suatu hari ketika sedang melakukan eksplorasi di bawah laut, tiba-tiba ia menemui beberapa kumpulan mata air tawar-segar yang sangat sedap rasanya karena tidak bercampur/tidak melebur dengan air laut yang asin di sekelilingnya, seolah-olah ada dinding atau membran yang membatasi
keduanya.



Fenomena ganjil itu memusingkan Mr. Costeau dan mendorongnya untuk mencari penyebab terpisahnya air tawar dari air asin di tengah-tengah lautan. Ia mulai berpikir, jangan-jangan itu hanya halusinansi atau khalayan sewaktu menyelam. Waktu pun terus berlalu setelah kejadian tersebut, namun ia tak kunjung mendapatkan jawapan yang memuaskan tentang fenomena ganjil tersebut.



Sampai pada suatu hari ia bertemu dengan seorang profesor Muslim, kemudian ia pun menceritakan fenomena ganjil itu. Profesor itu teringat pada ayat Al Quran tentang bertemunya dua lautan ( surat Ar-Rahman ayat 19-20) yang sering diidentikkan dengan Terusan Suez . Ayat itu berbunyi “Marajal bahraini yaltaqiyaan, bainahumaa barzakhun laa yabghiyaan.. .”Artinya: “Dia biarkan dua lautan bertemu, di antara keduanya ada batas yang tidak boleh ditembus.” Kemudian dibacakan surat Al Furqan ayat 53 di atas.


Selain itu, dalam beberapa kitab tafsir, ayat tentang bertemunya dua lautan tapi tak bercampur airnya diertikan sebagai lokasi muara sungai, di mana terjadi pertemuan antara air tawar dari sungai dan air masin dari laut. Namun tafsir itu tidak menjelaskan ayat berikutnya dari surat Ar-Rahman ayat 22 yang berbunyi “Yakhruju minhuma lu’lu`u wal marjaan” ertinya “Keluar dari keduanya mutiara dan marjan.” Padahal di muara sungai tidak ditemukan mutiara.


Terpesonalah Mr. Costeau mendengar ayat-ayat Al Qur’an itu, melebihi kekagumannya melihat keajaiban pemandangan yang pernah dilihatnya di lautan yang dalam. Al Qur’an ini mustahil disusun oleh Muhammad yang hidup di abad ke tujuh, suatu zaman saat belum ada peralatan selam yang canggih untuk mencapai lokasi yang jauh terpencil di kedalaman samudera. Benar-benar suatu mukjizat, berita tentang fenomena ganjil 14 abad yang silam akhirnya terbukti pada abad 20. Mr. Costeau pun berkata bahawa Al Qur’an memang sesungguhnya kitab suci yang berisi firman Allah, yang seluruh kandungannyamutlak benar. Dengan seketika dia pun memeluk Islam.



Maha Suci Allah yang Maha Menciptakan
Sungai dalam Laut



“Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan) ; yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi.” (Q.S Al Furqan:53)









Allahu Akbar…! Mr. Costeau mendapat hidayah melalui fenomena teknologi kelautan. Maha Benar Allah yang Maha Agung. Shadaqallahu Al `Azhim.Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air.” Bila seorang bertanya, “Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?” Rasulullah s.a.w. bersabda, “Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran.”



Jika anda seorang penyelam, maka anda harus mengunjungi Cenote Angelita, Mexico . Disana ada sebuah gua. Jika anda menyelam sampai kedalaman 30 meter, airnya air segar (tawar), namun jika anda menyelam sampai kedalaman lebih dari 60 meter, airnya menjadi air asin, lalu anda dapat melihat sebuah “sungai” di dasarnya, lengkap dengan pohon dan daun daunan.




Setengah pengkaji mengatakan, itu bukanlah sungai biasa, itu adalah lapisan hidrogen sulfida, nampak seperti sungai… luar biasa bukan? Lihatlah betapa hebatnya ciptaan Allah SWT.

Monday, 7 November 2011

Wahai Sahabatku Yang Kecewa

Assalamualaikum...baru-baru nie zirah baru lalui saat-saat yang amat mengecewakan..so zirah terjumpa artikel nie dalam laman web i luv Islam...sesuai sangat untuk dibaca..




Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Demi Tuhanku yang diriku di bawah penguasaan-Nya dan sentiasa dalam pengawasan-Nya, aku tidak menulis melainkan untuk mengabdikan diri kepada-Nya dan dengan izin-Nya. Sesungguhnya aku menulis dengan penuh kasih sayangku kepadamu sebagai seorang sahabat, sebagai seorang saudara seagamaku. Aku tidak inginkan melainkan kebaikan bagi dirimu dan bagi diriku agar kita sama-sama beroleh syurga yang sangat kita impikan di pengakhiran sebuah perhitungan.

Wahai sahabatku,
Cinta itu letaknya di hati dan hati itu milik Allah. Tidak mungkin kita dapat menyentuh hati seseorang tanpa izin Allah dan jika Allah tidak mengkehendaki. Tidak patut kita serahkan hati kita yang dimiliki Allah itu kepada orang lain untuk dikuasai atau diperintah. Bahkan memang sepatutnya kita serahkan jiwa dan raga kita seluruhnya kepada Allah. Adapun rasa cinta yang lahir sesama manusia itu hanya jalan menuju cinta Allah. Janganlah sekali-kali kita menukarkan tujuan cinta di hati yang sepatutnya untuk Allah kepada manusia hanya kerana kita dapat melihat kecantikan manusia dan kita tidak dapat melihat Allah, kita cuma merasa dan melihat kecantikan segala ciptaan-Nya. Kita lupa dan selalu tidak sedar hakikat segala kecantikan itu adalah milik Allah. Jadikanlah cinta kepada manusia itu sebagai jalan menuju Tuhan, bukan matlamat dan pengakhiran destinasi cinta. Maka engkau akan lebih tenang menerima segala penolakan.

Wahai sahabatku,
Hati kita meronta untuk mencintai dan dicintai. Alangkah remuk redamnya hati tatkala apa yang kita cintai tidak kita miliki. Alangkah kecewanya jiwa tatkala cinta kita tidak dibalas oleh orang yang kita cintai. Ternyata hati itu bukan milik kita, ia milik Allah. Kita tidak bersalah tatkala cinta itu lahir terhadap seseorang, tetapi kita keterlaluan tatkala kita memaksa ia kepada seseorang. Bukankah sepatutnya kita redha dengan ketentuan Allah yang tidak menumbuhkan cinta terhadap kita di hati orang yang kita cintai? Alangkah zalimnya kita tatkala kita tidak dapat menerima apa yang telah ditetapkan oleh Allah. Sedangkan saban hari kita sering tidak menghargai cinta Allah, kita tidak pula membalas segala anugerah cinta yang Allah berikan kepada kita pada setiap hembusan nafas, pada setiap detik kehidupan yang kita lalui. Bukankah Allah lebih layak untuk murka kepada kita kerana kita tidak membalas-Nya dengan ketaatan yang sepatutnya?



Wahai sahabatku,
Allah menjanjikan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik. Yakinlah akan janji Allah, sesungguhnya Allah tidak memungkiri janji. Perbaikilah setiap inci kehidupanmu agar engkau termasuk di kalangan orang yang beroleh pasangan yang baik. Allah tahu tentang dirimu lebih daripada engkau sendiri. Maka Allah telah menetapkan untukmu lebih baik daripada apa yang engkau kehendaki. Boleh jadi engkau cintakan sesuatu tetapi ia buruk bagimu dan begitu juga sebaliknya. Pada setiap persimpangan kehidupanmu, apakah engkau merasakan bahawa Allah tiada bersamamu? Bahkan dia sentiasa mendengar dan melihatmu. Persoalannya, apakah engkau sudah merintih pada-Nya, meminta pada-Nya dan memperlihatkan apa yang sepatutnya kepada –Nya? Aku berlindung dengan Allah daripada menjadi hamba yang kufur dan lupa diri.

Wahai sahabatku,
Sungguh cinta itu telah menjadi faktor yang dapat mengubah sesuatu kepada lebih baik atau sebaliknya. Ada manusia biasa yang berubah menjadi wali kerana kuasa cinta, dan ada pula yang bisa menjadi hina kerana dikuasai cinta. Ya, tamadun itu berkembang dan boleh jadi hancur kerana cinta. Tidakkah engkau melihat Taj Mahal yang terbina kerana cinta? Sebaliknya, ada pula yang membunuh kerana cinta. Persoalanku kepadamu, apakah engkau ingin berubah kerana cinta ke arah Redha Allah atau mungkin lebih jauh daripada Allah?

Wahai sahabatku,
Aku tidak mengatakan bahawa aku mengetahui segala isi hatimu atau segala kekacauan yang mengisi jiwamu. Aku cuma ingin berpesan agar engkau tidak meletakkan keinginanmu lebih tinggi daripada ketentuan Allah. Aku ingin engkau mengerti bahawa milik Allahlah segala kejadian. Kemudiannya aku ingin engkau membawa kefahaman tersebut kepada pengamalan dalam kehidupan yang kau lalui agar ia hidup bersamamu di dalam setiap inci kehidupan. Janganlah engkau mengatakan bahawa engkau mentaati Allah di saat hidupmu bergelumang dengan jahiliah. Aku juga sepertimu, anak muda yang bergelora jiwanya. Maka aku berpesan kepadamu agar aku juga dipelihara Allah daripada segala penyelewengan dalam memahami hakikat cinta. Aku memohon keampunan kepada Allah atas segala kesalahan yang kuungkapkan dan kumohon kau doakanlah kebahagiaanku di dunia dan di akhirat. Moga kita dipertemukan Allah untuk hidup di syurga yang kekal selama-lamanya.

Wahai sahabatku yang kecewa,

Bersabarlah…

Sunday, 6 November 2011

Untukmu Adam dan Hawa

Adam…
Kau bilang dirimu hebat dan kuat ibarat pahlawan,
Gagah perkasa seperti Badang,
Kau gunakan Hawa sebagai umpan,
Untuk membuktikan kelelakianmu yang hanya temberang.

Hawa…
Kau bangga dengan kecantikan lahiriah yang ada padamu,
Kau sanjung tinggi Adam yang terpikat dengan keindahan rupamu,
Kau tersenyum manis saat Adam melihat lenggok tubuhmu,
Tapi kau marah dan benci bila ada segelintir Adam yang menegurmu.

Adam…
Kadangkala kekacakan yang ada padamu,
Bisa membuat Hawa lemah dan cair ibarat ais terkena api,
Hati yang rapuh mudah luluh dan tunduk pada nafsu,
Jiwa yang halus mudah pula jatuh hati.

Hawa…
Iblis menggunakanmu sebagai umpan untuk memerangkap Adam,
Kau harus ambil kesempatan ini untuk memperdayakan Iblis,
Selamatkanlah Adam dari cengkaman api yang tidak akan terpadam,
Jatuhkanlah musuh Islam dengan akal satumu yang genius.


Adam…
Kata-kata manis nistamu bisa menggoda hati Hawa,
Senyum nakalmu membuatkan Hawa semakin suka,
Lembutmu dalam berkata membuatkan Hawa senang mendekatimu,
Sikap prihatinmu membuat Hawa tergilakan perhatianmu.

Hawa…
Sikapmu yang tidak endah menjadikan Adam berani terhadapmu,
Berani mengambil kesempatan untuk menyentuh maruahmu,
Ketidaktegasanmu membuatkan Adam semakin suka akan dirimu,
Hingga kau pun hanyut dalam dunia cinta palsu.

Adam…
Kau bilang akalmu sembilan mengalahkan nafsumu yang satu,
Gunakanlah akalmu itu untuk mendidik nafsumu yang boleh membinasakan Hawa,
Cerdikkanlah akalmu itu dengan berjihad menentang nafsumu,
Agar Hawa terpelihara sentiasa dalam jagaan taqwa.

Hawa…
Lenggok tubuhmu bisa membuat Adam terpaku dan mata menjadi sepi,
Lembut suaramu bisa mencairkan hati lelaki Adam,
Longgarkanlah pakaianmu agar tubuhmu tertutup rapi,
Tegaskanlah suaramu supaya syaitan tidak berpeluang merasuk Adam.

Oleh itu Adam…
Bersikap tegaslah dengan Hawa dalam setiap urusanmu,
Kau harus kuat dan sabar dalam membimbing Hawa yang semakin liar,
Kau harus teruskan perjuanganmu menentang hawa nafsumu,
Agar nafsu Hawa tidak terus-terusan menular.

Adam…
Hawa meminta agar kau bersikap tegas dan berani,
Supaya Hawa takut untuk menggoda dan mendekati,
Supaya syaitan tidak membisikkan godaan nafsu durjana,
Agar kau bisa menjadi pemimpin dan ketua yang diidami Hawa.

Begitu juga Hawa…
Mahalkanlah senyummu yang bisa menawan hati lelaki,
Jagalah dan peliharalah aurat dan maruah dirimu,
Untuk membentengi nafsu yang sangat dibenci,
Agar kau suci terpelihara saat Adam menyuntingmu.

Hawa…
Adam mudah cair dengan keanggunan wajahmu,
Namun…itu bukanlah yang Adam harapkan,
Adam mengharapkan Hawa yang berpegang teguh pada agama sebagai penyuci kalbu,
Adam juga menginginkan Hawa yang sopan dan memelihara aurat dalam berpakaian.




Untukmu Adam :

Jadilah Adam yang berpendidikan tinggi dalam agama yang bisa membimbing Hawa dari menjadi mangsa godaan syaitan dan nafsu yang boleh membinasakan. Jadilah Adam yang murah dengan kata-kata nasihat dan teguran yang boleh memperbaiki Hawa. Jadilah Adam yang sentiasa berjuang menentang nafsu dan memelihara maruah diri untuk orang tercinta yang sah bergelar isteri. Jadilah juga Adam yang boleh menjadi ketua keluarga, imam dalam solat berjemaah dan pemimpin agama seperti yang diingini oleh Hawa..



Untukmu Hawa :

Jadilah Hawa yang tinggi dengan didikan agama, merendah diri dengan akhlak terpuji dan baik hati. Jadilah Hawa yang menjaga aurat dan maruah diri dari sewenang-wenangnya dilihat ajnabi. Jadilah Hawa yang sentiasa haus akan ilmu nasihat dan teguran sebagai persiapan menjadi Hawa yang solehah untuk seorang yang sah bergelar suami. Jadilah juga seorang Hawa yang bisa menjadi anak, ibu dan isteri yang solehah serta hamba Allah yang beriman dan bertaqwa seperti yang diidamkan oleh Adam.






Game Angry Bird

Assalamualaikum...ari nie zirah nak cerita sikit sal angry bird...zirah terjumpa artikel nie dalam facebook..so terasa macam nak share dekat sini..

Angry Birds
salah satu game yang paling 'legend' antara semua game-game apps Apple
yang dimain oleh anak saudaraku yang berumur 4 tahun sehinggalah tokoh agama seperti Ustaz Hasrizal
semuanya suka bermain game ini
tidakkah anda pernah tertanya-tanya?
Kenapa?
Apa yang best sangat game ni?
Cam simple je, game berkaitan burung-burung yang marah kepada babi-babi berwarna hijau yang mencuri telur mereka
sedar x kita...
jawapannya sebab....
Angry Birds....
dipenuhi dengan nilai-nilai dan prinsip-prinsip sebuah gerakan Dakwah Islamiyah

1) Jihad dan Tadhiyyah (Pengorbanan)
antara ciri yang paling power pasal Angry Birds ni, sebab burung-burung yang marah tu semuanya sanggup berkorban
menyerahkan jiwa dan tubuh mereka untuk mencapai matlamat mereka iaitu menghapuskan babi-babi hijau yang suka tersengih jika masih hidup di akhir permainan
mungkin yang merah, biru dan hijau hanya sanggup mencederakan diri sendiri
tapi bagaimana dengan yang hitam dan putih?
yang hitam sanggup meletupkan dirinya sendiri!
yang putih pula?
sanggup mengorbankan anaknya!
itu bukanlah satu pengorbanan yang senang
menghantar anak yang masih dalam telur ke medan jihad
segala-galanya untuk mencapai satu matlamat
menjatuhkan tembok-tembok jahiliyah yang kukuh, untuk menghapuskan babi-babi hijau itu selama-lamanya... terutamanya ketua mereka yang memakai mahkota emas
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin itu diri mereka dan harta mereka dengan memberikan kepada mereka syurga..."
(At-Taubah 9:110)

2) Amal Jamaie
dalam nak meruntuhkan tembok-tembok jahiliyah yang begitu kukuh
burung-burung yang marah itu tidak bertindak secara berseorangan
malahan mereka tidak akan mampu meruntuhkannya jika bertindak secara berseorangan
maka mereka bersatu, bersatu tenaga mereka, bertindak secara berjemaah
untuk meruntuhkan tembok-tembok jahiliyah itu

3) Tanzim (organisasi) yang tersusun
tapi adakah diorang main langgar je sape yang serang dulu?
tidak
diorang sedar setiap burung mempunyai kemampuan dan semangat pengorbanan yang berbeza
setiap burung mempunyai isti'ab (penguasaan) yang berbeza
jadi diorang susun
sape pergi dulu, lepas tu sape pergi dulu
kenapa?
sebab Saidina Ali mengatakan
"Kebatilan yang tersusun akan mengalahkan kebenaran yang tidak tersusun"

4) Gerak kerja yang Muntijah (berhasil)
bagaimana pula cara diorang susun sape yang pergi dulu dan sape yang pergi dulu?
diorang susun dengan menilai
bagaimanakah cara yang paling muntij dan cepat untuk meruntuhkan tembok jahiliyah itu
maka setiap orang yang mempunyai isti'ab yang berbeza, berfokus kepada kelebihannya
yang reti potong kayu pergi serang kayu
yang boleh hancurkan batu pg hancurkan batu
dan menjadi tanggungjawab kita pula, sebagai qiyadah (ketua) mereka
untuk detect, apakah kelemahan musuh kita
dan dengan segala kekuatan serta isti'ab jundi (tentera) yang berbeza-beza
bagaimanakah kita ingin menyusun strategi
untuk mencapai ustaziyatul alam
eh silap
untuk mengalahkan babi-babi hijau tadi dengan tenaga yang paling sikit, dan masa yang paling cepat

5) Taat
dan sebagai qiyadah
perkara yang paling menyenangkan hati kita dan meneruskan semangat kita untuk berjuang
adalah kalau kita suruh burung-burung marah itu menyerang ke atas, maka dia akan pergi ke atas
dan kalau ke kanan, maka dia akan pergi ke kanan
pasti tidak ada orang yang nak main
dan selama-lamanya babi-babi hijau itu akan gelak terkekeh-kekeh
jika qiyadah suruh serang ke kanan, dia pergi melayang ke atas

6) Ukhuwah
lastly
kena faham
bahawa ukhwah burung-burung yang marah itu sangat kuat
itulah teras dan tunjang utama kekuatan diorang
mereka sedih, marah, apabila saudara-saudara mereka dicuri telurnya
mereka merasai penderitaan saudara-saudara mereka
kerana sesungguhnya burung-burung yang berwarna itu bersaudara
seperti mana kita umat Islam bersaudara
jika salah satu daripada saudara kita sakit/derita, kita turut merasakan penderitaannya
dan kita akan berusaha untuk menyelamatkan saudara kita
daripada musuh yang nampak di dunia
dan juga musuh yang tidak nampak
yang menarik kita ke api neraka
kenapa?
sebab kita menyayangi saudara kita
sesungguhnya dakwah ikhwanul muslimin itu adalah berteraskan dakwah kasih sayang
kerana cinta kita kepada Islam dan Umat Islam
tidak akan wujud game Angry Birds
jika tidak ada ukhwah di kalangan mereka
begitu juga tidak akan wujud gerakan Islam
malahan mustahil akan menang gerakan Islam
jika tidak wujud ukhwah dan muhibbah antara semua umat Islam
"Apabila telah datang pertolongan Allah dan kemenangan. Dan engkau melihat manusia berbondong-bondong memasuki agama Allah. Maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu dan mohonlah ampunan kepadaNya. Sungguh, Dia Maha Penerima Taubat"
(An-Nasr 110:1-3)
sedarlah
pertolongan Allah tidak akan datang jika tidak wujud ukhwah dan kesatuan di kalangan umat Islam
dan prinsip kepada kesatuan itu terletak pada Usul 20 oleh Imam Hassan Al-Banna
semua yang korang baca tadi
adalah pengajaran daripada Angry Birds
tapi ada satu lagi pengajaran yang tersirat
iaitu jika kita melihat dunia ini dengan perspektif Islam yang jernih
kita akan memasuki sebuah dunia yang berbeza
dan kita akan mampu melihat apakah masalah umat Islam sebenarnya, sehingga mereka tidak mampu menang-menang lagi sampai sekarang...

"Ukhuwah Teras Kegemilangan"

-->zirah rasa kita kena bijak menilai yang mana baik buruk untuk diri kita sendiri...


Saturday, 5 November 2011

Hari Raya

Assalamualaikum...hari nie merupakan ari kedua berturut-turut zirah update blog..buat masa nie zirah x de mood nak lakukan assignment zirah walaupon dah bertimbun...hahaha..kali nie zirah nak cerita pasal raya..memandangkan esok ialah Hari Raya Aidiladha so zirah pon terasa macam nak cerita something je... tahun nie merupakan tahun kedua zirah berhari raya aidiladha bersama keluarga tanpa abang tersayang disamping keluarga...abang beraya diperantauan walaupon bukan diluar negara tapi still merasa kejauhan itu... mana taknye dari utara ke selatan katakan..zirah pon walaupon cuti singkat tapi keinginan tetap ada untuk pulang beraya bersama keluarga..walaupon hari isnin nie zirah kena balik selangor dah,tapi kepuasan untuk beraya bersama keluarga itu sangat bermakna..tak tahulah nasib zirah bila terpaksa beraya di selangor nanti.. mesti parah bila dengar takbir raya...huhuhu..zirah respect la orang-orang yang still stay dekat kolej untuk raya nie..seriusly zirah kagum dengan dyorang..semangat dyorang sangat kuat untuk beraya diperantauan sama macam abang zirah..huhuhu

zirah balik rumah pon bukan sekadar nak beraya bersama family sahaja..zirah nak ambik beberapa barang untuk dibawa balik ke kolej..almaklumla barang dekat selangor semuanye mahal-mahal..hehehe...alang-alang zirah balik time cuti nie,banyak la zirah pesan dekat mak untuk nak bawa sedikit makanan untuk floormates kesayangan zirah yang x balik beraya nie...hehehe..macam-macam mak zirah packingkan untuk dyorang semua...sayang sangat dekat korang semua..

Friday, 4 November 2011

Miss Everyone

Assalamualaikum...sekarang nie zirah semakin busy dengan kerja-kerja dekat kolej & assignment yg semakin lama semakin menimbun...huhuhu..x tahu la bila zirah sempat nak buat semua benda-benda nie..serius rasa macam x sempat..dengan mini project lagi,dengan presentation dengan aktiviti kolej yang semakin lama semakin banyak..owh,zirah sangat seronok melakukan semua ini..ini menunjukkan kita boeh melakukan elbagai kerja dalam satu kerja..hehehe..kata orang multitask la kira.rasanye zirah dengan kawan-kawan yang lain sudah berada dekat universiti masing-masing sudah dekat sebulan lebih..pelbagai pengalaman menarik yang dah kita lalui..masih banyak lagi pengalaman manis & pahit bakal kita lalui..

baru-baru nie,zirah masa tengah2 bosan dan x de kerja nak kena buat almaklum assignment belum diterima dari pensyarah,zirah tengok-tengok balik gambar-gambar & video-video yg zirah ambil sepanjang zama persekolahan & matrik dulu..serius macam x sangka sekarang zirah dah masuk universiti..kira zaman lain dari zaman persekolahan dan zaman matrik...yang dulunye kita dibimbang dan dipantau secara dekat oleh para guru dan para pensyarah..tapi sekarang,kita still dipantau tapi secara jauh...zirah amat rindukan zaman2 sekolah dan matrik...banyak aktiviti yg dilakukan bersama-sama kawan yang dah kenal lama..

sekarang,ukhwah yang baru terjalin antara zirah dan kawan-kawan baru..kira semua x pernah jumpa walaupon sekali..daripada lain-lain negeri...serata Malaysia...hehehe..walaupon cuti sangat sikit,perasaan rindu dan ingin berjumpa tu tetap ada...rasa macam dah rapat walaupon aru ada dekat sana sebulan lebih...zirah rasa nie la kelebihan tinggal di kolej & menjalinkan hubungan baik sesama kawan-kawan..hehehehe

Saturday, 29 October 2011

cuti

Assalamualaikum....sorry lama zirah dah x update blog...bila masuk je blog dah jadi pening sebab blog zirah dah jadi lain sampai zirah sendiri x memahami blog sendiri..nak tukar kembali ke asal jadi malas...malas apa malas nak terokai benda2 baru dalam blog zirah sendiri..hehehe..x pe,bila zirah ada masa nanti zirah menjelajahnye..owh yea,n3 kali nie pasal cuti...sebenarnye nak masukkan n3 pasal benda lain tapi takut ada orang yang terasa nanti..kecoh pulak jadinye..so zirah tetapkan niat nak buat pasal cuti..hehehe

firstly,yeay.....bila tahu je cuti semua orang mesti happy dan teruja sebab dapat balik kampung halaman masing-masing or rumah kesayangan la..heheheh..nie merujuk pada pengalaman zirah sendiri and kawan2..biasa la bila dah berpisah dengan family masing-masing perasaan rindu semakin membuak-buak...bagi yang belum merasai saat berpisah dengan family atas alasan sambung belajar,untung la anda...hehehe..sekarang zirah tengah cuti mid sem..awal giler dari universiti lain..kami test pon awal...seriously test hari tu macam apa lagi...sangat-sangat la x fokus..huhuhu...cuti mid sem zirah tinggal ari ini je..sok dah nak balik Selangor..apa nak buat,dah tuntutan belajarkan...mencari ilmu du jalan Allah...

masa nie la zirah habiskan masa dengan family...paling penting zirah kurangkan aktiviti diluar terutamanye melepak..hehehe...atas desakan kewangan jugak..ekonomi semakin gayat sebab sekanrang duduk dkt Selangor,semuanye mahal...hehehe...just 1 ari je zirah keluar dengan kawan untuk shopping dan tengok wayang..tapi masa cuti nie la banyak benda nak kena buat..assignment x de,tapi aktiviti kolej banyak perlu di buat...hehehe...1 lagi kertas kerja untuk koko pon x siap lagi...tapi x pe kertas kerja nie belum mempunyai maklumat yang lengkap..soo tergendala la kerja tu...apa-apa pon,masa cuti nie la yang zirah habiskan untuk family dan diri sendiri...masa cuti nie la,dapat makanan yang sedap2 dan berkhasiat...

Wednesday, 21 September 2011

Alam Baru @ New Life

   Assalamualaikum....sorry sebab lambat update blog....hehehe...semenjak masuk U nie,dalam masa 2 minggu berada dekat U,kehidupan dekat sini still x dapat manage masa dengan betul...kadang-kadang,time makan pon dah lari...huhuhu..rasa-rasanye berat zirah mungkin dah berturun sedikit kot...hehehe...mungkin tu propa je kot...zirah sendiri x sempat nak pergi timbang berat...almaklum la busy...Seperti yang semua orang lalui,zirah kena lalui 3 kali orietasi...first sekali orietasi universiti yang dipanggil Minggu Perkasa Putra...seriusly,minggu nie  penyusunan masa zirah sangat2 tidak sesuai...time utk makan pon selalu je lar...kadang-kadang skip makan... pernah sekali,x makan nasi dalam tempoh 1 hari...ada jugak hanya makan nasi sekali sehari je...sekarang nie dah jadi macam kebiasaan je makan nasi sehari sekali je....kira macam perut dah semakin kental....sepanjang minggu nie,zirah dengan kawan-kawan yang lain,terpaksa jalan ulang-alik dari kolej kediaman ke dewan besar...jarak kedua-dua tempat nie sangat-sangatlah jauh...dalam sehari tu boleh di kira dalam 3 kali ulang alik ke dewan...penat2...apa nak buat lalui je lah...ada yang sampai kaki melecet....

   Orientasi kedua ialah orietasi kolej kediaman...Zirah ditempatkan di kolej Tun Dr Ismail...kolej yang paling banyak aktiviti...huhuhu...seriously lepas orietasi u ari tu,dan terus sambung orietasi kolej,penat tu kira jadi macam dua kali ganda....tapi zirah dah lalui semua tu dengan selamat...hehehe...sekarang dah kira sebulan zirah berada dkt sana...macam2 pengalaman manis yang dilalui bersama walaupun dalam masa sebulan nie..persahabatan kami sangat akrab...sekarang nie musim cuti mid sem...masa nak tunggu ari sabtu ari tu,ramai senior dkt floor dah blik kampung halaman masing-masing...floor jadi sunyi dah x semeriah dulu...bila dah balik rumah nie rasa rindu la pulak dekat semua floormate...

Friday, 26 August 2011

Ramadhan & Syawal

Assalamualaikum...sorry lambat masukkan n3 baru nie...hehehe...banyak sangat nak kena buat tambah-tambah dah nak dekat nak raya nie...seperti semua orang tahu raya dah nak dekat...macam mana persiapan korang??? mesti mantapkan...x lupa jugak yang bakal mahasiswa & mahasiswi beberapa hari selepas raya nanti macam mana dengan persiapan korang???harap x lupakan persiapan untuk masuk U nanti...zirah tah la...mungkin persiapan raya dah siap tapi persiapan nak separuh-separuh siap...hehehe...satu lagi,tahun nie x sempat nak pos kaya raya ataupun poskad sebab awal-awal ari tu kerja...berhenti pon dah tengah bulan...bila berhenti je keje banyak la nak kena buat dekat umah tok...kira macam 1 rumah yang zirah nak kena tukar....dari langsir sampai la ke karpet...bangun pagi-pagi je dah ada kerja menanti...buka puasa dgn sahur keje zirah kena masak...penat2...huhuhu...

ramadhan pon dah tinggal lagi beberapa ari je kita nak laluinye..huhuhu...sedih-sedih...selepas nie kita akan meraikan Hari Raya Aidilfitri...n3 nie nk disambungkan lagi...hehehe...kira package la...2 in 1...ramadhan plus Syawal...Syawal kali nie diraikan secara sederhana saja...nie kira tahun pertama zirah raikan raya tanpa orang yang zirah paling sayangi...siapa lagi kalau bukan datuk zirah...pagi syawal memang sedih la...siapa x sedih bila orang yang disayangi dah x bersama kita lagi...apa-apa pon zirah kena kuat hadapi kenyataan ini..nama pon dah besar...huhuhu...raya first zirah x pergi mana-mana pon,seharian zirah ada dekat rumah datuk zirah...kwan-kawan datang raya dekat rumah...family mak zirah pon datang melawat...kira mmg x menang tanganlah...sekali mai dgn ramai gler2....hari kedua zirah g open house,g lawat rumah sanak saudara....setahun sekali je bnda nie zirah buat disebabkan tuntutan kerja dan pelajaran....huhuhu...raya ketiga pon zirah pergi kenduri sahaja...lps balik,zirah kena kemas barang-barang nak daftar dekat serdang...berat ati pulak bila fikir dah nak tinggalkan penang sebab dkt 4 bulan lebih zirah x keluar dari penang tu...sebak pon ada....lagi berat ati bila nak tinggalkan family,kawan-kawan dkt tempat kerja,tempat-tempat yang zirah sayang...memang sudah nak utk lupakan segala kenangan yang telah diciptakan dalam masa 4 bulan nie...huhuhu...apa nak buat masa yang sebelum nie yang zirah tunggu-tunggukan telah tiba....by the way,sekarang nie zirah dah ada dekat Serdang dan sedang kira detik-detik untk balik ke penang....x sabar pulak rasanye nak blik Penang...sok zirah update yang baru...selamat malam...Assalamualaikum

Thursday, 18 August 2011

Sampai masanya

assalamualaikum sekali lagi...ari nie zirah terasa macam rajin nak post banyak2 n3 baru...hehehe....msti ramai tertanya-tanya kenapa tajuk n3 kali nie macam pelik je kan(zirah rasa macam tu la)....hehehe....isnin lepas tanggal 15 Ogos 2011 maka berakhir kerjaya zirah promoter part-time Nike dekat Jusco Seberang Prai...huhuhu...tempat nie lah menjadi tempat zirah menimba pengalaman bekerja yg paling mencabar,paling menyeronokan,dan dapat ramai kawan-kawan baru...hehehe...x kira la berapa usia mereka dari senior sampai ke junior pon ada...tambah-tambah lagi zirah kerja dengan sorg lagi kwn yg sama umur...hehehe...apa lagi dah la sekepala,macam2 boleh jadi...

sepanjang zirah kerja dekat sini,korg semua pernahkan baca n3 zirah yg pasal kes kecurian ari tu..malas la nak cerita lagi dlm n3 kali nie...buat sakit ati je bila pk balik...kes nie jadi tergantung macam tu je....x de apa-apa tindakan pon...argh malas ar nie ckp panjang-panjang pasal kes tu...bosan...janji gaji zirah x potong sudah...hehehe...sama jugak,janji gaji kawan zirah tu pon x kena potong sudah...kerja dekat department sport nie memang mencabar....kira macam kawasan panas la...mcam-macam perangai ada dalam diri setiap pekerja aka promoter department sport nie....dari yang kuat membebel,kuat berleter,suka buat kecoh, suka buat bising hingga la yang pendiam...hehehehe...siapa yang kerja dkt department sport je tahu...

kami pernah bergaduh sesama promoter,nie pon disebabkan hal promoter yg masih budak suka buat cerita... kira macam silap besar la nak cari gaduh dgn kami semua nie...hahaha...nak cari pasai mai la...kita tengok siapa yg duk diam lepas tu...berbuka puasa skali....bermain dam haji dan dam ular sekali...nie bukan masa customer ada yea...kami main masa customer x de....hehehe....dah bosan dan boring sangat-sangat....sampailah ari yang zirah paling tunggu-tunggukan beberapa ari lepas....sebenarnye hari yg zirah paling x nak dia hadir...zirah rasa berat hati giler nak berhenti kerja ari tu...sedih nak tinggalkan department sport sebagai promoter..apakan daya,ada kerja lain yang lebih memerlukan zirah buat...masa zirah bagitau kawan zirah yg zirah nak berhenti,keputusan tu lah yang paling berat dan susah sekali...mana tak nye,macam-macam kenangan manis,pahit dalam 2 bulan lebih nie amat-amat zirah hargai....paling zirah x boleh lupakan kawan-kawan zirah la...depa semua ialah orang yang paling sporting sekali,dan x banyak masalah...

p/s:nanti zirah upload gambar-gambar mereka jika depa izinkan yea....

sampai disini saja n3 kali nie pasal berakhirnye sebuah kerjaya sementara...nnt zirah update lagi dgn n3 baru yea mybe best bagi korang....niekan diari zirah...hehehe...korang semua....

Pengalaman jadi MAID

assalamualaikum korg semua...sorry la sbb zirah dah lama x post n3 baru...bt masa nie sgt2lah busy dgn bnyk benda yg nak kena setel...huhuhu...penat2...tp n3 kali nie zirah nak cerita pasal pengalaman jadi MAID...memang susah dan mencabar giler2...telinga nie dah jadi kematu asyik kena dengar bebelan opah zirah dari pagi sampai malam....senang kata x kira masa la...kalau dy rasa nak bebel pukul berapa pon jadi...sepanjang dkt 2 bulan duduk dkt rumah opah zirah,pengalaman dy mmg mencabar...nak tahu kenapa???

first,org kata memang best balik kampung,tapi zirah x...kampung penye mcm nie...sama macam duk kat rumah je..tp yg nie memang x seronok langsung...huhuhu...penat dapat,sakit telinga dapat,duit uh x de nye....buat kerja gila bnyk....tp haubuk je yg dapat...mana x nye,bangun pagi2 kerja dah siap tunggu zirah...ari2 mesti ada kerja nak kena bt....sehari x buat,kerja tu akan jadi berganda...tidak!!!!!!!!!!!!

second,zirah duk sini pon sebab dkt dgn tempat kerja..tu yg terpaksa duk sini...memang best sbb dapat 2 pengalaman baru...satu nye ialah kerja dekat tempat yang baru...satu lagi skill memasak dah meningkat...hehehe..belum jadi profesional tukang masak lagi...tapi baru2 nie zirah try masak murtabak maggi, masa nak masak tu memang duk gelak2,tp bila dah masak,rasa macam murtabak tu jadi la pulak...hehehe

zirah rasa macam x sabar2 je nak balik rumah...dengar kata kat rumah ada bnyk benda baru...heheheh....dah lama x balik rumah nie...rindu giler dekat rumah...tambah2 dekat bilik sendri...rasa memang dah insaf nak duduk dkt rumah opah lama2...kerja bnyk nak kena bt..bila buat bkn dapat pujian...kadang-kadang pelri pon dapat...merendah-rendahkan zirah pon ada...mana ati nie x sakit...argh!!!!!!!!!!!!!!!!

sebenarnye ada hikmah disebalik n3 yg nie...lps tulis n3 nie hari tu,zirah ada la dpt beberapa_____...hehehe.. mana nak tahu dah org nak bagi,kita ambik saja la......hehehe...so dah malas la kira nak balik umah sendiri... balik umah sendiri pon kena dgr bebelan lg teruk.....baik duduk sini...hehehe

Tuesday, 26 July 2011

Kenduri

Assalamualaikum semua...apa khabar???rasanye smlm baru zirah post n3 baru...hehehe...alang-alang ari nie tengah cuti @ lebih tepat offday...best....sok confirm zirah kena keje full day..besa kena ganti kwan offday sok... x pe la,kwn zirah tu kena full day duty ari nie...saling ganti mengganti la katakan..hahaha...cukup la pasal keje ari nie...kita teruskan ke n3 yg bru,pasal kenduri...n3 pasal kenduri nie zirah nk post lama dah tapi x de mood dgn kekangan masa tu lah yg menjadi punca n3 pasal kenduri nie bru nak jalan kali nie...kenduri nie pasal kenduri arwah sekaligus dengan kenduri naik rumah...hah,jgn salah anggap yea,bkn zirah yg naik rumah baru,tp pak su zirah yg naik rumah baru...rumah dari hasil titik peluh sendiri dan rekaan sendiri pak su zirah..
masa kenduri nie la baru nampak semua orang balik kampung...sepupu semua ada la kat kampung masa tu...semua orang busy dgn keje masing-masing...zirah lupa la bila kenduri nie diadakan...yang pasti masa tu abang zirah x balik dari Johor lagi....kami buat kenduri tanpa dia..sorry yea abang...jgn marah...hehehe..nenek zirah la orang paling sibuk merangkap paling kalut sekali...macam dia pulak yang nak naik rumah baru...hehehe..siap suruh mak zirah g beli karpet la,barang-barang nak masak la...hari kenduri tu,ada lauk pauk yg kami masak,ada yang mintak kedai tolong masak...tapi yang penting lauk favourite zirah iaitu udang goreng mesti ada...sedap giler time tengahari makan nasi...yes....tambah pulak dengan ada ayam masak merah...hehehe...tapi mlm sebelum tu,zirah dengan adik kena la lap cawan,susun barang-barang..tapi apa-apa pon memang best la..walaupun penat tapi memang best...





       sebab x de keje sgt masa nie...



    keadaan pada pagi hari kenduri



    favourite zirah