Tuesday, 27 December 2011

Canangium

Assalamualaikum..rasanya baru 4 hari lepas zirah update n3 baru...hihihi..tiba-tiba zirah rasa mcm nak post n3 baru...mesti ramai tertanya apakah maksud tajuk nie....canangium nie maksud dy ialah nama sainstifik bunga untuk bunga kenanga...rasanye betul kot..tu pon menurut akak-akak yang berada di floor nie...dekar floor nie la zirah dah belajar banyak sangat walaupun baru berada dekat floor nie selama 3 bulan lebih..tapi zirah dah rasa macam zirah dah berada dekat floor nie sangat lama..masa dekat matrik zirah x pernah rasa perasaan ini.. bukan perasaan benci tau..hihihi..nie perasaan kasih sayang dan merasakan seperti keluarga..setiap orang dekat floor nie saling melengkapi antara satu sama lain..x kira usia..kami saling mengenali..

kalau zirah balik rumah,zirah sangat2 merindui orang-orang di floor nie...bayangkanlah berapa banyak aktiviti kolej yang kami lakukan dari masa ke semasa bersama...masa awal-awal masuk floor nie memang kekok sikit sebab terasa asing...kan sebelum nie masa dekat matrik bila first time masuk matrik,semua masuk sekali..so kenal orang pon masa first time..kat sini kan ada senior..huhuhu..first masuk sini memang takut..macam cakap tadi senior..minggu suai kenal dengan senior nie la menjadi pengalaman paling bermakna..masa ini lah ukhwah antara kami terjalin secara perlahan-lahan..pelbagai cabaran dilalui.ada kisah duka dan ada kisah suka..secara keseluruhannya,minggu suai kenal nie sangat bermakna dan penting..tanpa minggu suai kenal nie,jalinan kekeluargaan antara kami semua x akan terjalin..itu yg kami belajar masa minggu suai kenal "Here Is Begin".

dekat floor nie kami semua belajar erti kehidupan...erti seorang pelajar universiti...kami selalu dibantu bila ada masalah..segala kisah suka dan duka dikongsi bersama..semua orang di floor nie pasti akan merindui ahli-ahli floor nie bila keluar nanti..semua orang di sini sangat sporting dan happening..seriusly zirah sangat3 sayangkan semua orang yang ada dekat floor nie..zirah juga dapat belajar pengalaman baru..bila zirah rindukan family dekat rumah,memanglah zirah call tapi bila bersama semua ahli dekat floor nie segala kerinduan terubat la sikit.. zirah sebelum nie belum pernah bawa scooter walaupun dekat penang,tapi dekat sini zirah dah mencuba..tapi rasa kekok sikit sbb sebelum nie zirah bawa motor yg ada gear tu..hihi..tu pon akak floor punya motor.. apabila kami ditimba masalah,kami akan selesaikan secara berbincang..setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya.. tu yang zirah sayangkan semua ahli floor nie..



nie lambang yang mewakili floor kami






nie adalah design button utk ahli floor..


Friday, 23 December 2011

CoMA '11

dah lama zirah dah x update blog nie....hahaha...seriusly kebelakangan nie zirah busy sgt2 smpai nak update blog pon x sempat...hihihi..ari nie bru zirah ada masa...back to the topic,CoMA nie berlaku minggu lepas ari ahad bersamaan 18/12/2011...event agak besar utk kolej sbb event nie berkaitan dengan pencapaian akademik pelajar-pelajar dekat kolej...sekretariat zirah kena handle event nie...walaupun sekretariat zirah join nie ramai junior tp kami mampu lakukan tanpa sebarang masalah pada hari kejadian...nie banner event tu....



ok,tu banner event yg telah berlangsung ahad lepas...banner nie kawan zirah yang buat...credit untuk kawan zirah tu...satu banner yang lain daripada yang lain dari sebelum nie...menarik bila tengok banner nie dah siap dan dipamerkan dekat pintu masuk kolej..hihihi..rasa bangga la pulak masa tu...tp terima kasih untuk kawan zirah tu....sepanjang beberapa bulan sebelum event nie berlaku,kami selalu adakan meeting..seriusly masa meeting nie la yang zirah kurang gemari...progress biro akan selalu ditanya oleh pengarah dan naib pengerusi sekretariat..huhuhu..tapi apa nak buat dah memang tanggungjawab yang diamanahkan,jadi kena jalankan tugas tersebut..bermakna progress setiap minggu mesti dilaporkan..dari design banner sehingga ke design pamplet... seriusly semua nie makan masa yang agak lama sebab tarikh selalu berubah...sampaikan yang final nie 18/12/2011..

pada hari kejadian,semua orang terpaksa buat macam-macam tugas daripada yang dirancang sebelum nie.. apa nak buat kekurangan ahlila katakan..semua orang jadi multitask person...serba boleh masa hari kejadian tu..yang zirah jangan nak kata la..dari jadi ketua biro publisiti jadi runner persembahan dengan runner stage... serius penat...tenaga pada hari tu memang x ada...sepanjang minggu lepas zirah selalu tidur lambat sebab banyak keje yang nak kena buat...seperti yang dirancang,event nie habis tepat pada masanya..semua orang jalankan tugas masing-masing dengan dedikasi giler2...sampaikan semua senior sekretariat bangga dengan kami semua..hinggakan ramai yang demam lepas event tu...dedikasi punya pasal la katakan...hihihi...owh terlupa pulak,masa event nie berjalan,kami juga sediakan muzikal teater daripada 4 gabungan.. gabungan floor zirah menang tempat pertama...nie video masa rehesal teater ari tu..


video
















gabungan nie berjaya merangkul tempat pertama dalam pertandingan muzikal teater pada malam nie...semua gambar sepanjang event tu berlangsung




Wednesday, 7 December 2011

Petra Jordan dalam Nur Kasih The Movie

Setelah sekian lama filem ni ditayangkan,zirah terfikir nak post pasal petra..lokasi lakonan nur kasih the movie..heheheh...zirah juga duk perhatikan pemandangan indah sepanjang filem ni di tayangkan. Dan antara yang paling aku rasa terkesima, cantiknya ciptaan-Mu Ya Allah adalah scene di mana Nur Amina jejalan dengan Adam kat Jordan. Dekat area-area batu-batu tu. Dan nama tempat itu adalah

PETRA JORDAN
(disebabkan zirah tak tau, maka kita tanya encik Google)

Ok scene tempat tu mula bila Nur Amina tu jejalan naik unta dengan Adam. Diorang lalu kat kawasan celah-celah batu. Zirah rasa dekat trailer pon ada tunjuk sikit. Nama laluan tu yang menjadi entrance untuk Perta Jordan ialah

al-Siq
(google jugak)



Kemudian dah naik unta tu, sampailah mereka ke entrance iaitu senibina yang mengkagumkan itu. Oh zirah google lagi, namanya..

Al-Khazneh
(The Treasury)







Pastu-pastu ada scene Nur Amina tu belek-belek kat ukiran batu yang berlingkar-lingkar dalam Al-Khazneh ni I guess. Tapi tak tau pulak nama dia ape. Maybe colorful rock



SUBHANALLAH

Indahnya ciptaan-Mu Ya Allah



Dan menurut keterangan kakak wikipedia. Petra Jordan tu tersenarai antara 6 Keajaiban Dunia.

Sebagai seorang yang mencintai seni bina (dulu teringin nak jadi arkitek tapi x beberapa terer nak melukis), dengan ini zirah tetiba nak pergi Jordan. Ok mula-mula nak pegi Dubai, pastu nak pergi Jordan.

**********

Sekian entry berkongsi pengetahuan. At least kalau orang sebut Petra Jordan tu, zirah dapat la imagine apekah benda tu. Makanan ke? Nama pakaian kat Jordan ke? Oh rupanya tempat yang ada ukiran batu-batu rupanya. Sekarang baru tau.

Yang pasti, Petra Jordan itu tak de kaitan dengan Raja Petra. Sekian

Kamus hari ini : Petra (greek words) bermaksud Batu

Kesan Memakan Kepak Ayam Kepada Wanita



Kisah Benar “Bahaya Kepak Ayam Pada Wanita”

Pertumbuhan sista(cyst) dalaman. Elakkan daripada memakan kepak ayam (chicken wing) dengan kerap terutamanya kaum wanita.

Kisah Benar, Seorang rakan baru-baru ini mempunyai ketumbuhan dalam rahim, dan dia menjalani pembedahan untuk membuang sista tersebut. Sista yang dikeluarkan adalah dipenuhi dengan darah yang berwarna gelap.

Dia menyangka bahawa dia akan pulih selepas pembedahan tetapi jangkaannya salah. Ketumbuhan berlaku hanya beberapa bulan kemudian. Beliau bergegas turun ke pakar sakit puan itu untuk bertanyakan masalahnya. Semasa rundingan, doktor bertanya soalan yang memeranjatkan beliau.

Doktor bertanyakan adakah dia adalah seorang pengguna yang kerap memakan kepak ayam dan dia menjawab ya, tertanya-tanya tentang bagaimana, dia tahu tabiat makannya. Sebenarnya pada hari ini ayam disuntik dengan steroid untuk mempercepatkan pertumbuhan mereka supaya keperluan masyarakat ini dapat dipenuhi. Keperluan ini adalah tidak lain daripada keperluan untuk makanan.

Ayam-ayam yang disuntik dengan steroid biasanya disuntik di leher atau kepak. Ini disebabkan di tempat-tempat ini bahawa kepekatan tertinggi steroid wujud. Steroid ini telah menyebabkan kesan ke atas badan kerana ia mempercepatkan pertumbuhan.

Ia mempunyai kesan yang lebih berbahaya dalam kehadiran hormon wanita, ini membawa kepada wanita yang lebih cenderung untuk pertumbuhan sista yang di dalam rahim. Oleh itu, saya menasihati orang di luar sana untuk melihat diet mereka dan juga mengurangkan kekerapan mereka memakan kepak ayam.